Raudhah
RESIPI SAHUR
NASI GORENG TOMATO PEDAS KIMBALL
Saiz Hidangan: 4 - 5 orang
Masa Penyediaan: 15 minit
Masa Memasak: 20 minit
Masa Penyediaan: 15 minit
Masa Memasak: 20 minit
Produk Kimball Yang Digunakan
Sos Tomato Kimball
Sos Berperisa Tiram Kimball
Bahan-bahan
3 sudu besar minyak
4 ulas bawang putih, dicincang halus
3 sudu besar Sos Tomato Kimball
1 sudu besar Sos Berperisa Tiram Kimball
5 cawan nasi
2 - 3 sudu besar sos karamel pekat Cheong Chan
Bahan A
200 g isi ayam, dipotong 1 cm kiub
1 biji lobak merah, dipotong kiub kecil
5 batang kacang panjang, dihiris halus
5 biji cili burung, dihiris nipis
Bahan B
2 cawan kangkung, petik anggaran 5 sm
1 sudu besar sos ikan
1 sudu teh serbuk lada hitam
5-6 daun limau purut, disiat halus
Bahan C
Telur mata goreng
21 biji timun, dihiris
2-3 sudu besar bawang goreng
4-5 limau nipis, dipotong baji
4 ulas bawang putih, dicincang halus
3 sudu besar Sos Tomato Kimball
1 sudu besar Sos Berperisa Tiram Kimball
5 cawan nasi
2 - 3 sudu besar sos karamel pekat Cheong Chan
Bahan A
200 g isi ayam, dipotong 1 cm kiub
1 biji lobak merah, dipotong kiub kecil
5 batang kacang panjang, dihiris halus
5 biji cili burung, dihiris nipis
Bahan B
2 cawan kangkung, petik anggaran 5 sm
1 sudu besar sos ikan
1 sudu teh serbuk lada hitam
5-6 daun limau purut, disiat halus
Bahan C
Telur mata goreng
21 biji timun, dihiris
2-3 sudu besar bawang goreng
4-5 limau nipis, dipotong baji
Cara Memasak
1. Panaskan minyak dalam kuali atas api sederhana. Tumis bawang putih sehingga perang keemasan. Bahan A dan goreng selama 10 minit. Campurkan Sos Tomato Kimball dan Sos Berperisa Tiram Kimball, biar 5 minit lagi.
2. Masukkan nasi dan kacau atas api besar selama 10 minit. Tambah Bahan B selepas 5 minit. Tutup api.
3. Percikkan sos caramel pekat ke atas nasi dan hidangkan besama Bahan C
2. Masukkan nasi dan kacau atas api besar selama 10 minit. Tambah Bahan B selepas 5 minit. Tutup api.
3. Percikkan sos caramel pekat ke atas nasi dan hidangkan besama Bahan C