Raudhah is Loading ...

Raudhah

KHAS UNTUK RAYA




AYAM PERCIK BBQ KIMBALL

Saiz Hidangan: 8 – 10 orang
Masa Penyediaan: 15 minit
Tempoh Memerap: 1 jam
Masa Memasak: 50 minit
Produk Kimball Yang Digunakan
Sos BBQ Kimball
Bahan-bahan
1.5 kg Seluruh paha ayam (3 – 4 paha ayam)
3 sudu besar Minyak masak

Bahan A
½ cawan Sos BBQ Kimball
2 sudu kecil garam

Bahan B (dikisar lumat)
10 g Cili kering, dipotong 3 cm dan direndam dalam air panas sehingga lembut dan sejatkan
10 biji Bawang merah kecil, dihiris
5 g Belacan
2 ulas Bawang putih
¼ cawan air

Bahan C
3 batang Serai, diketuk
250 ml Santan pekat
½ cawan Sos BBQ Kimball
1 sudu kecil Garam
Cara Memasak
1. Pedap ayam sehingga kering, kemudian guris serong kulitnya. Lumurkan ayam dengan Bahan A dan perap selama 1 jam.
2. Letakkan ayam atas dulang pembakar dan panggang pada suhu 180⁰C selama 40 minit atau sehingga masak.
3. Sementara itu, panaskan minyak dalam kuali dan tumis Bahan B atas api kecil sehingga naik bau (anggaran10 minit). Tambah Bahan C, kacaukan sehingga sos jadi pekat (anggaran 10 minit). Ketepikan sos.
4. Keluarkan ayam dari ketuhar dan percik anggaran 1/3 sos tadi ke atas ayam. Kemudian, panggang ayam selama 10 minit lagi.
5. Potong setiap paha ayam kepada 3- 4 bahagian. Tuangkan sos ke atas ayam and hidangkan panas.